ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΛΑΤΟΜΩΝ

Το ραντεβού μας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Διονύσου ήταν για το πρωί του Σαββάτου 27 Μαΐου. Κι όπως αποδείχτηκε το τίμησαν πολλοί φίλοι και μέλη του Συλλόγου. Γέμισε η εκκλησία και, στη συνέχεια, το αρχονταρίκι. Έτσι, μας δόθηκε η ευκαιρία να φέρουμε ξανά στη μνήμη μας τους συγχωριανούς μας που εργάστηκαν στα λατομεία και δεν είναι πια μαζί μας. Κάθε χρόνο η συγκέντρωση αυτή έχει επικρατήσει να γίνεται με το ίδιο τυπικό και η οργάνωσή της δεν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Άλλες φορές μας τα χαλάει ο καιρός (όπως πέρυσι), άλλες πάλι η λιακάδα και η γλυκιά και καθαρή ατμόσφαιρα μέσα στο δάσος του Διονύσου φτιάχνει τη διάθεσή μας και μας βοηθάει να κάνουμε περισσότερα.

Η προσπάθεια είναι να προσφέρουμε κάθε χρόνο και κάτι ενδιαφέρον για όσους τιμούν με την παρουσία τους την όμορφη αυτή εκδήλωση σεβασμού στις μνήμες μας. Εφέτος, το ΔΣ αποφάσισε να γίνει εκτός από την καθιερωμένη λειτουργία, και κάτι παραπάνω, μια πιο εμπεριστατωμένη παρουσίαση. Μόνο που για να γινόταν αυτό δυνατό, έπρεπε να υπάρχει διαθεσιμότητα χώρου στο αρχονταρίκι. Αυτό οδήγησε στην επιλογή του Σαββάτου αντί της Κυριακής για το μνημόσυνο. Έτσι, μετά την κατανυκτική θεία λειτουργία και την δέηση του μνημοσύνου, κατά τις 10:00 συγκεντρωθήκαμε στο φιλόξενο αρχονταρίκι του Αγίου Γεωργίου Διονύσου, τα πάντα ήταν έτοιμα. Άρτοι, κεράσματα, σούμα, αναψυκτικά. Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου Μαργαρίτα Κοντού λέγοντας:

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των Λευκιανών κ Παριανών λατόμων Εμείς, πιστοί στις παραδόσεις του Συλλόγου μας τελέσαμε όπως κάθε χρόνο την επιμνημόσυνο δέηση.  Είχαμε υποσχεθεί πέρσι τέτοια μέρα να προσφέρουμε κάτι περισσότερο στη μνήμη τους έτσι όπως τους αξίζει.  Με την εκδήλωση αυτή θα δώσουμε την ευκαιρία στους παλιότερους να ζωντανέψουν τις αναμνήσεις τους, στους νεότερους να μάθουν την ιστορία των λατόμων και σε κείνους που μας βλέπουν από ψηλά να νιώσουν πως τα παιδιά τους ,τα εγγόνια τους και οι συμπατριώτες τους δεν τους ξεχνούν. Αναγνωρίζουν την αξία τους και την προσφορά τους στις Λεύκες και σ αυτόν εδώ τον τόπο. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ.

Στη συνέχεια, η Ελένη Μέλλιου-Σκορδίλη διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Κυριακής Ραγκούση - Κοντογιώργου «Παριανοί Λατόμοι» και ακολούθησε η Νάντια Ρεμπή-Ξενάκη που μας παρουσίασε το διήγημά της "Οι μικροί λατόμοι". Μια συγκινητική αναδρομή στα δύσκολα πρώτα χρόνια που οι συμπατριώτες μας έφυγαν από την πατρογονική εστία και ήρθαν, αμούστακα παλληκαράκια, σε επαφή με το βουνό της Πεντέλης και τη σκληρή ζωή του λατόμου. Ακολούθησε προβολή σύντομου ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ για το πεντελικό μάρμαρο και φωτογραφιών από τη ζωή των λατόμων. Η εκδήλωση έκλεισε με σειρά ομιλητών που, άλλος λίγο άλλος πολύ, εργάστηκαν στην Πεντέλη και είχαν να μοιραστούν μαζί μας αναμνήσεις και περιστατικά από τη ζωή τους. Μας μίλησαν οι Κώστας Καστανιάς, Βαγγέλης Σκιαδάς, Παναγιώτης Μπιζάς, Βασίλης Ραγκούσης και Λουκάς Κρητικός. Με την παρουσία τους μας τίμησαν οι Κωνσταντίνος Ροδόπουλος (πρόεδρος ΟΠΑΣ και Συλλόγου Μαρπησαίων και Αρχιλοχιτών), Παναγιώτης Μπιζάς (πρόεδρος Αγκαιριανών)Γεώργιος Σκορδίλης (δημοτικός σύμβουλος δήμου Κηφισιάς), οι κ Τζάννες Δεναξάς και Μανώλης Κατριαδάκης (πρόεδρος και αντιπρόεδρος  του Συλλόγου Κυκλαδιτών Πεντέλης).

Ευχαριστούμε τον ιερέα του Αγ. Ελευθερίου Αμαρουσίου πατέρα Νικόλαο, ο οποίος συμμετείχε στη θεία λειτουργία και στην επιμνημόσυνο δέηση, την Ρένα Χανιώτη που με πολλή αγάπη ετοίμασε τα κόλλυβα στη μνήμη του συζύγου της Στέλιου, τον Κώστα Καστανιά για την προσφορά των άρτων, τις Ασημίνα Ρούσσου και Άννα Παντελαίου για τα κεράσματα, την Μαρίνα Εμμ. Χανιώτη για τις φωτογραφίες και τα προσωπικά αντικείμενα του Αντώνη Στεφ. Ραγκούση (Χιονά), τον Γιάννη Τζανετή για τον εξοπλισμό προβολής και τον Σύλλογο Κυκλαδιτών Πεντέλης για τις φωτογραφίες από το αρχείο του.

Ήταν μια καθ' όλα επιτυχημένη εκδήλωση που φανέρωσε για μια ακόμα φορά ότι οι Λευκιανοί λατόμοι ήταν άνθρωποι που έκαναν μεν μια από τις πιο σκληρές δουλειές της εποχής αλλά ήταν κι ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας που διασκέδαζαν, χόρευαν και δημιουργούσαν.

Δείτε φωτογραφίες εδώ.